Anna Linder – Mentor

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland. Hen är verksam som konstnär, curator och kulturproducent. Hens egna verk, främst filmer och installationer, har visats på exempelvis ICA i London, Svenska institutet i Paris,  Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konsthall och Galleri Alkatraz i Ljubljana. Filmfestivaler som visat Linders filmer är bland andra Umeå Filmfestival, Rotterdams Internationella filmfestival, Tribeca Film Festival, Arsenal Experimental i Berlin, Oberhausen Film Festival och Edinburgh Filmfestival. Anna Linder har även regelbundet curerat film- och konstprogram till Umeå för bland andra Samiska veckan, Umeå Kulturhuvudstad 2014, MOVE, UEFF.

Anna Linder innehar en konstnärlig master i film vid Göteborgs universitet och avslutade sin konstnärliga forskningstjänst vid Akademin Valand 2017. Ett resultat av forskningen blev bland annat en utställning på Göteborgs konsthall där även boken Queera rörliga bilder hade sin release.  Boken går att köpa här. 

Från filmen Spermahoran

Spermahoran

Anna Linders senaste queera experimentella film Spermahoran är En queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Dessa kroppar som normaliserar oss till kön när vi vill reproducera oss själva. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.  Spermahoran ingick i det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder som avslutades i mars 2017 vid Akademin Valand. Den har nyligen visats och köpts in till Moderna Museets samlingar. 

Just nu arbetar Anna med den nya filmen Kronotorpet. 2016 fick Anna Linder även finansiering från Kulturbryggan för att starta ett svenskt arkiv för queer rörlig bild, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images. 

Ur filmen Spermahoran

 

Mentorsprogrammet

Genom sina 30 år av konstnärligt arbete har Anna arbetat med allt möjligt som kan komma till nytta i möten med unga människor, hbtqi personer och konstnärer. Som lesbisk norrlänning och före detta inlandsbo, Lapplandsbo, Västerbottning, Storumanbo, småsamhällesbo och arbetarklass har hen en stor bredd i sin förståelse för hur det är att leva som lesbisk och queer utanför storstaden. Just nu bor hen i Göteborg men kommer för alltid att älska norrland, stugan, älven och människorna. Anna menar också att hen alltid kommer att vara märkt av det hen bär med sig i fråga om uppväxt och bakgrund: tystnaden, det outtalade, sakernas icke tillstånd, rädslan för sanningarna, rasismen och ointresset för det okända och farliga.

I mentorsprogrammet handleder Anna Linder en grupp som arbetar med foto, rörlig bild och poesi men testar även andra uttryck så som exempelvis att arbeta i materialet trä.

Läs mer om deltagarna i Annas mentorsgrupp  här:
Elin
Ylva
Eila
Sanna

 

Anna Linders hemsida

Anna Linder. Bild: ETC Göteborg
Anna Linder. Bild: Anna Gerdén, Tekniska museet
Dela
Fler lesbiska händelser
Tillbaka till toppen